Filosofie

Gezond eten, waarom is dat nodig? Is dat niet ongelofelijk moeilijk? Zondig je dan nooit een keertje? Ik eet veel x, eet ik dan gezond? Je hebt geen idee hoeveel vragen ik al heb gekregen over mijn manier van eten. Waarschijnlijk zit jij zelf ook met 101 vragen waar je nog geen eenduidig antwoord op hebt gevonden. Wel, ik kan enkel uit ervaring en met kennis door veel opzoekingswerk spreken, maar ik hoop om in de loop van de tijd zoveel mogelijk van mijn wijsheid aan jullie door te geven.

Eerst en vooral wil ik even benadrukken dat ik niet op dieet sta. Dat idee is in mijn ogen helemaal achterhaald. Ik heb gewoon een ander voedingspatroon dan de meeste mensen. Ik let niet op mijn lijn, of tel geen calorieën. Ik zie daar het nut niet van in. Ik geloof dat iedereen een bepaald streefgewicht heeft, en door een gezonde, evenwichtige levensstijl na te streven, kom je daar als vanzelf aan.

Verder is het ook belangrijk dat je begrijpt dat elk lichaam anders werkt, dus wat voor mij goed werkt, doet misschien niet 100% hetzelfde voor jou. Maar enkele algemene basisprincipes zijn absoluut voor iedereen heilzaam, dus als je deze in je achterhoofd houdt, ben je al een groot deel op weg naar een gezonder en happier leven.

Gouden regels:

  • Eet wat Moeder Aarde ons gegeven heeft. In het Engels spreekt men over whole foods. Dit zijn onbewerkte producten die je in z’n geheel kan terugvinden in de natuur. Deze natuurlijk, hele voedingsmiddelen zouden de basis moeten vormen van elke maaltijd! Andere gouden regels vloeien hier logischerwijze uit voort:
  • Variatie, variatie, variatie. Dit is misschien wel het belangrijkste principe van een gezonde levensstijl. Wissel voldoende af om een eenzijdig eetpatroon te vermijden! Heb geen schrik om nieuwe voedingsmiddelen te ontdekken.
  • Eet met mate. Dit klinkt logisch, maar het is vaak een uitdaging om dit ook effectief na te leven.
  • Maak zoveel mogelijk zelf. Dit klinkt misschien onmogelijk in onze maatschappij waar alles zo snel mogelijk moet gaan, maar geloof mij, eens je hier een gewoonte van gemaakt hebt, wil je lichaam niets anders meer. Puur eten is de boodschap.
  • Drink veel water. Gemiddeld zou je 1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken om afvalstoffen etc uit je lichaam te drijven. Ook je spijsvertering zal hier alleen maar voordelen van ondervinden!
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkte of ongeraffineerde producten. Vermijd dus geraffineerde suikers, overbewerkte koeken en broden, kant-en-klare maaltijden of andere zaken waar men veel te veel onnatuurlijke stoffen aan heeft toegevoegd.
  • Voor íedereen een aanrader: laat je testen op eventuele voedselintoleranties of allergieën. Je zou er versteld van staan welke voedingsstoffen je lichaam eigenlijk niet goed verdraagt. Eens je deze elimineert uit je dieet, zal je gauw een wereld van verschil merken in je algemene gezondheidsbeeld.
  • Lees altijd het etiket voordat je iets koopt in de winkel. Als er suiker, smaakversterkers, glutamaten, bewaarmiddelen,… aan toegevoegd zijn, laat je het beter liggen.
  • Heb geduld. Veranderingen in je voedingspatroon zullen niet van de ene op de andere dag een effect hebben. Je lichaam heeft tijd nodig om volledig te resetten.
  • En ‘last but not least’: af en toe zondigen mag :-)!

Een evenwichtig voedingspatroon is niet het enige ingrediënt voor een gezonde levensstijl. Ik ben ervan overtuigd dat je het bredere plaatje moet bekijken. Een evenwichtig voedingspatroon is een must, maar ook beweging, ontspanning en een goede nachtrust dragen bij tot een gezond en gelukkig leven. Het ene versterkt het andere en draagt zo bij tot het geheel. In mijn ogen is een combinatie van deze factoren – voeding, beweging, voldoende slaap en ontspanning – de sleutel tot een gezonder leven. Je komt automatisch beter in je vel te zitten waardoor je van binnenuit zal stralen.

Eigenlijk komt het er vooral op neer om bewuster om te gaan met wat je in je lichaam stopt. Je hebt er maar één, dus het is echt wel belangrijk om hier zorg voor te dragen! Luister naar je lichaam, want het geeft beter dan wie ook aan wat het nodig heeft. Sta stil bij wat je eet en drinkt, is het vulling of voeding?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s