Gnocchi van zoete aardappel

IMG_2537

Het is weer een tijdje stil geweest hier op Love Eating Healthy, maar daar komt vandaag verandering in! Er staan nog steeds drukke, stresserende tijden voor mijn deur, maar ik ga terug zoveel mogelijk proberen om lekkere receptjes met jullie te delen zodat ook jullie inspiratie genoeg hebben om jullie gezonde eetstijl te voeden!

First up… gnocchi! Gnocchi – spreek je uit zoals njokkie – is een typisch Italiaans gerecht dat traditioneel met aardappel en tarwemeel wordt klaargemaakt. Ik wou het graag wat meer doen aanleunen aan mijn voedingsstijl, vandaar een variant op basis van zoete aardappel en rijstmeel. Glutenvrij, lactosevrij en goed voor de glycemische index! Samen met een simpele groentesaus is dit een heerlijke, voedzame maaltijd die je even doet vergeten dat het buiten koud is en dat de zomer nog zo ver weg is :)!

IMG_2536

Benodigdheden (voor 2 personen):

Voor de gnocchi:

250 g zoete aardappel

120 g rijstmeel

1 ei

2 el maïszetmeel (maïzena) of pijlwortel (arrow root)

zout

nootmuskaat

Voor de saus:

1 blik (400 g) gepelde tomaten

250 g champignons

1 courgette

verse basilicum

zout naar smaak

olijfolie ter afwerkingIMG_2528IMG_2530Aan de slag:

Begin met het garen van de zoete aardappel. Dit doe je het best in de oven: snij de aardappel overlangs, besprenkel met olijfolie en laat 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 220°C.

Ondertussen ga je verder met het maken van de saus. Dit kan je zo eenvoudig houden als je zelf wilt. Voor deze groentesaus snij je eerst de champignons en courgette in stukjes. Bak deze enkele minuten in een beetje olijfolie en voeg de gepelde tomaten toe. Breng op smaak met een beetje zeezout en een paar blaadjes basilicum en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.

Lepel de afgekoelde zoete aardappel uit en doe de inhoud in een kom. Meng er het ei door, kruid af met zeezout en een snuifje nootmuskaat en roer goed. Vervolgens zeef je de maïzena/pijlwortel en het overgrote deel van het rijstmeel boven de kom. Meng alles en voeg eventueel nog een beetje rijstmeel toe, tot je een beslag krijgt dat wel vochtig is maar niet kleeft.

Neem 1/4 van het beslag en rol hiervan een worstje op een werkvlak met een beetje meel. Verdeel in stukjes van ongeveer 2 centimeter en herhaal tot het beslag op is. Eventueel druk je de gnocchi zachtjes in met een vork.. het oog wil ook wat ;)

Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en doe de gnocchi hier in. Giet af als ze komen bovendrijven!

Meng de gnocchi met de tomatensaus, scheur er enkele blaadjes basilicum over en besprenkel met olijfolie.

Buon appetito!

IMG_2542

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s