Vegan ‘American’ boekweitpannenkoeken

IMG_1493Vooraleer ik overga naar de orde van de dag – pannenkoeken bakken :) – wil ik jullie eerst even melden dat dit de laatste blogpost zal zijn voor een hele tijd… De komende maanden moet ik mij volledig focussen op mijn studies, de blog zal het dus even zonder nieuwe recepten moeten stellen. Niet getreurd, ik kom zeker terug met heel veel lekkers, waarschijnlijk zal dit in de zomer zijn! Vergeet mij ondertussen niet te volgen op Facebook en Instagram, want daar zal ik wel nog geregeld iets posten om jullie healthy mind te blijven inspireren!

Dit gezegd zijnde, is het nu tijd om jullie een superlekker en supersimpel recept te introduceren. Speciaal is het niet, maar voor de nieuwelingen in glutenvrij/veganland kan ik zeggen dat dit zeker een must-try recept is!

IMG_1491

Zoals jullie inmiddels wel weten, gebruik ik heel vaak boekweit in mijn keuken. Het is een geweldig alternatief voor glutenbevattende granen zoals tarwe, omdat het zelf van nature volledig glutenvrij is. Daarboven is het enorm gezond, je kan de gezondsheidsvoordelen praktisch niet op één hand tellen. In mijn blogpost ‘notenvrije appel – tahin granola’ vertel ik meer over boekweit, mocht het je interesseren!

Pannenkoeken kan je ook zonder eitjes klaarmaken, wist je dat? Je proeft zelfs geen verschil tegenover wanneer je wel eieren zou gebruiken! Zo zijn er verschillende alternatieven die vegans gebruiken om eitjes te vervangen in bakrecepten, ik denk dan bijvoorbeeld aan chiazaad, lijnzaad, yoghurt, appelmoes, rijpe bananen en ga zo maar door…

In dit recept heb ik gebroken(!) lijnzaad gebruikt, ik heb het altijd in huis en het werkt perfect! Je neemt per eetlepel lijnzaad 3 eetlepels water, je laat het even staan opdat het water opgenomen kan worden. Uiteindelijk krijg je een soort slijmachtige gelei dat je dan in je beslag doet. Maar je kan dus ook evengoed een rijpe banaan aan het recept toevoegen voor hetzelfde resultaat, al zal het wel een pak zoeter smaken. Deze alternatieven zijn dus ideaal mocht je een allergie voor eieren hebben, dierlijke producten wilt mijden, of gewoon eens geen eieren wilt gebruiken! IMG_1490

Ingrediënten (voor 8 pannenkoekjes)

170 g (1 kop) boekweitmeel

80 g (1/2 kop) rijstemeel

1 tl bakpoeder

1/2 tl zout

1 el rijstsiroop

1 el koolzaad- of rijstolie

20 g (2 el) gebroken lijnzaad + 6 el water

380 à 400 g* (1 1/4 kop) rijstemelk

*heb voor het gemak de melk ook gewogen

Aan de slag:

1. Doe het gebroken lijnzaad in een kommetje en voeg water toe. Laat 5 à 10 minuten opzij staan. Je zal zien dat dit een gelei-achtige substantie wordt, dat is perfect om het deeg samen te houden!

2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng door elkaar.

3. Voeg lijnzaad, zoetmiddel (als je dit gebruikt) en olie toe. De melk giet je langzaam in het beslag terwijl je goed roert om klonters te voorkomen. Roer tot een glad, maar dik deeg. Veeg eventueel wat extra melk toe als je je deeg liever meer lopend hebt.

4. Verhit een pannetje op een mediumlaag vuur. Doe er een paar druppeltjes olie in (bv. kokos- of rijstolie; deze oliën hebben een hoog brandpunt wat dus perfect is om te bakken)

5. Wanneer je pannetje voldoende warm is geworden, doe je er een grote schep deeg in, het mogen dikke pannenkoeken zijn! Het bakpoeder zal door de hitte ook geactiveerd worden en zal er zo voor zorgen dat ze lekker dik en luchtig worden!

6. Draai de pannenkoek om zodra de bovenkant opgedroogd is. Laat ze ongeveer 2 minuten bruinen per kant. Herhaal dit proces tot je deeg is opgewerkt.

7. Serveer warm met rijstsiroop en warm fruit! Of doe zoals mij en verorber het met zelfgemaakte frambozen – chia confituur en suikervrije sojayoghurt (hier vind je het recept voor chia confituur, enkel de blauwe bessen vervangen door frambozen mocht je willen!). So very very good!IMG_1497

Smakelijk & tot binnenkort!!

Xx Hannelore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s