Op zoek naar easy snack- en lunchideeën? Deze crackers kan je dan absoluut op je to do-lijstje zetten om te maken! Ze zijn hartig, krokant en suuuperlekker in combinatie met zelfgemaakte hummus! Bovendien zijn ze vegan, glutenvrij, zuivelvrij en notenvrij. Best allergievriendelijke en gezonde crackertjes dus! Ook zijn ze best gemakkelijk te bereiden omdat je alle ingrediënten simpelweg in een kom kan doen en door elkaar mengt. Je zet ze in de oven en een tijdje later heb je deze overheerlijke groentecrackers met pitten en zaden.
Oké, handen uit de mouwen nu, en kokkerellen maar!
Benodigdheden (+- 18 crackers):
130 g (2 stuks) wortelen, geraspt
150 g knolselder, geraspt
45 g (3 el) pompoenpitten
45 g (3 el) zonnebloempitten
45 g (3 el) lijnzaad
60 g (5 el) sesamzaad
120 g boekweitmeel
2 el koolzaad- of olijfolie
snuif zout
1 tl rozemarijn
120 ml water
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng grondig door elkaar. Het water voeg je als laatste druppelsgewijs toe terwijl je heel goed roert om klonters te voorkomen. Uiteindelijk kom je tot een consistente, plakkerige deeg zoals in onderstaande foto.
Verspreid het deeg vervolgens op een ingevette bakplaat (of gebruik bakpapier zoals ik). Probeer het zo dun mogelijk open te spreiden!
Snij dan met een (pizza)mes de gewenste vorm van je crackers uit. Op deze manier ga je ze achteraf het gemakkelijkste van elkaar kunnen breken.
Laat de crackers ten slotte gedurende 35 à 45 minuten bakken in de oven totdat ze goudbruin zijn gebakken. Zijn ze nog niet helemaal uitgedroogd vanbinnen, laat je ze nog een paar extra minuutjes staan.
Als je ze uit de oven hebt genomen, laat je ze volledig afkoelen alvorens je ze verorbert! Je kan ze trouwens enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos. Als ze wat ‘wak’ zouden worden (kan zijn doordat ze in eerste instantie te dik zijn gemaakt), zijn ze misschien minder krokant, maar zeker niet minder lekker! Je kan ze dan bijvoorbeeld gewoon als koekjes eten.
En zoals eerder gezegd, zijn ze echt heel erg lekker met hummus, of een ander hartig beleg :-)!
Een topper. Die blijft er in. Mijn zoontje is er ook dol op
LikeLike
Hey Ton, leuk om te horen dat jij en je zoontje deze crackers zo lekker vinden! Geeft me onmiddellijk zin om ze zelf ook nog eens te maken ;-)! X Hannelore
LikeLike
Hummie lekker!
LikeGeliked door 1 persoon