Gemberthee & al wat je moet weten over gember

Mensen die me goed kennen, weten dat ik een echte thee-addict ben. Zeg nu eerlijk, wat is er gezelliger dan een dampende mok thee voor het slapengaan? Ik ben een avond-theedrinker, dus voor mij enkel theesoorten zonder cafeïne zoals venkel-, kamille- en lindethee. Wist je trouwens dat gewone zwarte thee eigenlijk bijna evenveel cafeïne bevat dan koffie, en dat groene thee nog eens de helft van dit cafeïne-gehalte heeft? Af en toe kan dit geen kwaad natuurlijk, echt ongezond is dit niet, maar deze thee’s mijd je best wel vanaf de namiddag als je een goede nachtrust wilt.Gemberthee

Verse gemberthee is een andere soort thee die ik ook heel vaak drink. Gember is niet enkel heerlijk als extra toets in gerechten – of in thee – maar heeft ook een enorm brede waaier aan gezondheidsvoordelen. Deze voordelen wil ik je natuurlijk niet onthouden:

 • Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik zou gember wel eens kunnen helpen. Het bevat namelijk talrijke enzymen die de stoelgang bevorderen. Weg met die pijnlijke buik!
 • Misselijkheid en reisziekte zijn ook verleden tijd.
 • Het bevordert bloedcirculatie, werkt vochtafdrijvend en helpt het lichaam te ontgiften!
 • Gember stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor voedsel beter verteerd kan worden.
 • Het zou ook helpen bij het stabiliseren van glucose in je bloed. Hierdoor krijg je geen energiedipjes meer, blijft je honger langer uit en zou het dus op langere termijn ook kunnen leiden tot gewichtafname en -stabilisatie.
 • Gember helpt ten slotte ook tegen verschillende soorten pijn door zijn ontstekingsremmende (anti-inflammatory) werking!
  • Zo ben ik een studie tegengekomen die aantoonde dat gember even effectief bevonden zou worden als ibuprofen bij het bestrijden van menstruele krampen.
  • Er is ook evidentie dat het gebruik van gember de symptomen die gepaard gaan met migraine zou kunnen verminderen.
  • Verder zou gember effectief zijn in het bestrijden van talloze chronische ontstekingsbevorderende ziekten zoals kanker.
  • Diabetes zou een andere ziekte zijn waarbij de symptomen milder kunnen worden door een regelmatige inname van gember.

Door regelmatig gember te eten, help je met andere woorden je lichaam op een natuurlijke manier gezond worden. Het is dus zeker en vast de moeite waard om hiermee wat te gaan experimenteren. Vind je de smaak te straf, gebruik wat minder. Lust je het uiteindelijk echt niet? Geef het op z’n minst een kans en misschien kan je uiteindelijk meer voordelen uit gember halen dan je in het begin dacht.

Vergeet ook zeker niet om zoals altijd naar je lichaam te luisteren wanneer je nieuwe voedingsmiddelen in je eetpatroon introduceert. Doet je maag vreemd telkens je gember hebt gegeten, vind dan andere manieren om gember in te nemen, of laat het voor wat het is. Ik merk ook soms dat de gemberthee zwaarder op mijn maag kan vallen wanneer ik het combineer met andere dingen die ik minder goed verdraag. En net zoals bij alle andere voeding, kan je het ene waarschijnlijk beter verdragen dan het andere. Daarbij maakt het niet eens uit hoe gezond iets wel mag worden voorgesteld. Sommige dingen zijn nu eenmaal gezond voor de één, maar eerder ongezond voor de ander. De bottom-line hier is om zoals altijd naar je lichaam te luisteren!

HOW TO: GEMBERTHEE

Schil een klein stukje gember (+- 2 a 3 cm). Snij het in kleine stukjes opdat de sappen beter zouden vrijkomen (of gebruik een fijne rasp) en laat trekken in heet water (ideaal is water met een temperatuur van 80°C). Sommigen voegen hier nog graag andere dingen aan toe zoals een schijfje appelsien of citroen, een kaneelstokje, honing of verse muntblaadjes. Ik heb mijn thee het liefste zo puur mogelijk!

Veel experimenteerplezier!!

Liefs, Hannelore

Gemberthee_

One thought on “Gemberthee & al wat je moet weten over gember

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s