Notenvrije appel – tahin granola

IMG_1403

Waarom zou je niet eens zelf granola maken? Het is gemakkelijk, je kan meerdere porties ineens maken en het is enorm lekker… Bovendien is homemade granola zoveel gezonder dan de varianten die je in de supermarkt vindt. Het is volledig vrij van geraffineerde suikers, gluten, lactose, en daarboven is het notenvrij. Handig dus voor mensen die allergisch zijn aan noten, net zoals mij.

Granola kan je vergelijken met de welgekende muesli. Het verschil is dat granola in de oven wordt gebakken, wat het een lekkere crunchy smaak geeft. Als je zelf granola maakt bepaal je niet alleen zelf hoe je je granola het liefste eet of wat je er precies aan toevoegt, maar je kan hierin ook nog eens eindeloos variëren. Deze appel – tahin granola is nu echt mijn absolute lievelingssmaak! Het is trouwens ook echt handig om een potje granola ergens mee naartoe te nemen zodat je altijd iets achter de hand hebt wanneer je honger krijgt. Je kan het natuurlijk ook als ontbijt eten wanneer je wat minder tijd hebt in de ochtend. Ik varieer dan met sojayoghurt (zoek altijd naar de pot zonder toegevoegde suikers, vb. van het merk Provamel), of eet het met rijstmelk, en wat vers fruit zoals blauwe bessen of frambozen. Als je lactose kan verdragen, kan je je granola ook met gewone of Griekse yoghurt eten (kies hierbij wel voor de ‘volle’ variant!). Werk af met wat rijstsiroop of ahornsiroop, en je hebt een superlekker, evenwichtig ontbijt!

Omdat heel veel recepten voor granola met noten worden gemaakt, wou ik jullie voorzien met een recept zonder noten. Als je hier niet allergisch aan bent en ze ook graag eet, houd ik je zeker niet tegen om wat gemalen noten extra toe te voegen! Om de nutritionele waarde van mijn granola hoog te houden, heb ik gebruik gemaakt van boekweit, pompoenpitten, zonnebloempitten en glutenvrije havervlokken. Allemaal stuk voor stuk gezonde voedingsbommetjes! Om de granola zijn crunch te geven, doe ik er een laagje appelmoes met tahin over. Zéér lekker! Neem zeker ook een kijkje bij een vorige blogpost waar ik vertel hoe je tahin gemakkelijk zelf kunt klaarmaken!

IMG_1391Voor wie boekweit niet zou kennen, hier een korte introductie… Boekweit is – net zoals quinoa – een ‘pseudograan’. Het is dus geen graan – hoewel dit vaak wordt gedacht – maar een zaadje afkomstig van een plant. Zoals je in bovenstaande foto kan zien, heeft een boekweitzaadje een driehoekige vorm en heeft het wat weg van een beukennootje. Verder is het van nature uit glutenvrij, wat het ideaal maakt voor mensen met coeliakie of gluten-intolerantie!

Met boekweit kan je ook eindeloos variëren. Zo kan je boekweit in zijn pure vorm eten en maak je het klaar zoals rijst, of je kan boekweitmeel gebruiken, waar je dan weer allerlei andere kanten mee uit kan (denk pannenkoeken!). Boekweit staat ten slotte ook bekend voor z’n geneeskrachtige werking! Het bevat onder andere veel magnesium, koolhydraten, vezels en vitamine B. Zo zou het ook een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed, het verminderen van de kans op diabetes type II, het voorkomen of bestrijden van verschillende soorten kanker door het hoge gehalte van fytonutriënten en hun krachtige antioxidantenwerking, etc… Zoals je ziet behoort boekweit perfect thuis in een gezonde en evenwichtige keuken! Misschien wordt het tijd om het ook in jouw keuken te introduceren?

IMG_1394Ingrediënten: (maakt 1 grote pot)

120 g (1/2 cup) boekweit

120 g (1 cup) glutenvrije havervlokken

80 g (1/2 cup) zonnebloempitten

80 g (1/2 cup) pompoenpitten

grof zeezout

150 g appelmoes (ik gebruikte 2 kleine appels)*

2 el tahin

2 el rijstsiroop (of zoetmiddel naar keuze)

*wanneer je tijd wilt besparen kan je ook appelmoes uit een pot gebruiken. Kies hier dan wel voor een pot ‘zonder toegevoegde suikers’.

Aan de slag:

1. Begin met het stoven van de appels. Laat kleine blokjes appels zo’n 10 minuten stoven op een mediumhoog vuur. Voeg een bodempje water toe zodat ze niet aanbranden. Laat ze helemaal zacht worden zodat je ze enkel met een vork hoeft te pletten tot appelmoes. Tip: biologische appels maken de beste appelmoes!

2. Verwarm de oven voor op 175°C.

3. Doe alle droge ingrediënten in een mengkom.

4. Voeg de tahin en rijstsiroop toe aan de appelmoes.

5. Doe de coating over de droge ingrediënten in de mengkom en meng alles goed door elkaar en zorg dat alles gedekt is met een laagje appel-tahin mix.

6. Verspreid vervolgens alles over een (ingevette) bakplaat en zet de oven in.

7. In totaal laat je je granola ongeveer 40 à 45 minuten bakken. Na 15 minuten roer je alles goed door elkaar om alles gelijk te laten bruinen. Je bepaalt zelf hoe je je granola wilt… Ofwel in grote chunks (dan roer je heel weinig), ofwel in fijnere stukjes (dan roer je alles vaker en grondiger door elkaar). Herhaal dit om de 10 minuten totdat de granola langs alle kanten bruin en krokant is.

IMG_1397

Je kan de granola gemakkelijk minstens een maand bewaren in een luchtdichte pot!

Smakelijk!!

Ps: Ben je er graag als eerste bij wanneer er iets nieuws op de blog verschijnt? Dat kan! Laat je e-mailadres achter door op ‘volg’ te klikken rechts op de pagina en ontvang een hoogstpersoonlijke e-mail telkens er een nieuw recept of artikel op love eating healthy wordt gepubliceerd! Veel liefs & tot snel, Hannelore

3 thoughts on “Notenvrije appel – tahin granola

  1. Pingback: Aardbeienconfituur met chiazaad | love eating healthy

  2. Pingback: Vegan ‘American’ boekweitpannenkoeken | love eating healthy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s