Venkelsalade met kip en een pittige mangodip

IMG_1339

Venkel, kip en mango… a match made in heaven! Als je mij niet gelooft, moet je het echt eens proberen, het zal je niet teleurstellen! Geïnspireerd door het gevoel van de lente die stilletjes aan komt piepen, heb ik deze lekker lichte maaltijd gecreëerd om al je zintuigen tegelijk te verwennen. De mangodip geeft dit gerecht een speciale, interessante en oh zo heerlijke twist, ik zie niet in waarom je dit niet zou lusten!

Mango’s zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel gezond! Af en toe een mango in je winkelmandje leggen kan dus zeker geen kwaad ;-)! Dit zoete fruit zit boordevol vitamines en mineralen waaronder vitamine A en C, ijzer, magnesium en calcium. Daarnaast is het zeer vezelrijk, wat op z’n beurt bevorderlijk is voor de spijsvertering. Mango bevat ook tryptofaan, een aminozuur dat samen met koolhydraten een andere stofje – serotonine – kan aanmaken. Serotonine wordt in de volksmond ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Veel mango’s eten zou je dus gelukkig maken… Let’s give it a try, shall we?IMG_1320

Wat we wel niet uit het oog mogen verliezen, is dat een mango een redelijk hoog fructosegehalte heeft. Zo zijn er heel wat mensen die – waarschijnlijk zonder het zelf te weten – fructose slecht kunnen verdragen. Bij mensen die fructose-malabsorptie hebben, verwerken de darmen fructose niet goed. Dit is niet per se een intolerantie, maar eerder het gevolg van een bacteriële overgroei of een darmdysbiose. Dit laatste kan je zien als een verstoring van de darmflora. Omdat dit een onderwerp is dat volgens mij meer uitleg vergt, zal ik hier binnenkort zeker nog dieper op ingaan! Voor nu kan je onthouden dat mango lekker, gezond, maar voor sommigen in beperkte mate wenselijk is. Deze mangodip zal je alleszins niet slecht vallen als je er met mate van geniet :-)!

Genoeg informatie uitgewisseld nu… tijd om de handen uit de mouwen te steken!IMG_1324

Wat heb je nodig?

Voor de mangodip:

1 rijpe mango

stukje verse gember (+- 1 à 1,5 cm)

paar takjes koriander

2 tl appelcider azijn

Voor de venkelsalade met kip (porties zelf te bepalen):

venkel

gemengde sla

rucola

komkommer

kipfilet

optioneel: kruidenmengeling om de kip in te wentelen (ik heb Garam Masala gebruikt)

Aan de slag!

Voeg al de ingrediënten voor de mangodip samen in een blender of keukenrobot. Mix tot je de juiste consistentie krijgt zonder al te veel brokjes. Voeg eventueel een eetlepeltje water toe als het nodig zou blijken. Meer werk heb je hier niet aan, je kan het opzij zetten terwijl je de rest klaarmaakt.

Ga verder met het bakken van de kip. Alvorens je ze in de pan legt, wentel je ze in een eetlepel van je favoriete kruidenmengeling (hoeft niet natuurlijk). Bak de kip totdat ze gaar is (in blokjes, reepjes of in zijn geheel, die keuze is aan jou).

Terwijl de kip staat te bakken kan je de venkelsalade klaarmaken. Was de sla en venkelknol. Snij deze laatste in twee, verwijder het onderste harde gedeelte en rasp/snij ze in fijne reepjes. De bovenste groene takjes moet je zeker niet weggooien, maar kan je gebruiken om je salade mee te versieren!

Dresseer tot slot je bord met de sla, rucola, venkel, komkommerschijfjes, kip… En werk af met een serieuze lepel van de zalige mangodip!

Vergeet ook zeker niet om een royale scheut koolzaad- of extra vierde olijfolie over je salade te sprenkelen. Want zoals jullie nu waarschijnlijk al begrepen hebben, helpt dit gezonde vet om de maaltijd zoveel beter door je spijsvertering te laten begeven!

Enjoy!! Laat je me weten hoe het je gesmaakt heeft :-)?

Ps: De mangodip kan je – door de toevoeging van de appelcider azijn – zeker nog zo’n 5 dagen in een luchtdichte pot in je koelkast bewaren!

IMG_1331

Ps: Ben je er graag als eerste bij wanneer een nieuw artikel op de blog verschijnt? Dat kan! Laat je e-mailadres achter door op ‘volg’ te klikken rechts op de pagina en ontvang een hoogstpersoonlijke e-mail telkens er een nieuw recept of artikel op love eating healthy wordt gepubliceerd! Veel liefs & tot snel, Hannelore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s