Quinoa met paksoi en zoete aardappel frietjes

Ik ben me ervan bewust dat de titel van dit gerecht voor sommigen niet meer is dan wat ongewone namen bij elkaar. Maar… ik ben ervan overtuigd dat jullie toch wel al ergens van quinoa, paksoi en zoete aardappel gehoord hebben. Mocht dit niet het geval zijn, wordt het hoog tijd dat je kennis maakt met deze ongelofelijk lekkere en voedzame natuurschatten!IMG_1282

Quinoa is een pseudograan dat al duizenden jaren geteeld wordt door de Inca’s in de hoge bergtoppen van het Andesgebergte. Het is van nature glutenvrij en heeft een enorm grote voedingswaarde door de talrijke aanwezige vitamines en mineralen! Quinoazaadjes hebben een nootachtige smaak en geven ieder gerecht een heerlijke meerwaarde. Lees meer over quinoa in één van mijn vorige blogposts hier.

Paksoi is een uit China afkomstige koolsoort. Zowel de witte stengels als de groene bladeren zijn eetbaar en bevatten net zoals vele andere groene groente heel wat vitamines en mineralen. In zo’n 100 gram paksoi zit bijvoorbeeld al gauw 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en 75 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder bevat het ook vitamine K en B, ijzer, enzovoort… Een behoorlijk healthy groente dus als je het mij vraagt!

IMG_1260

Zoete aardappels zijn in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen aardappels zoals wij die kennen. Het zijn in feite knolvormige, zetmeelrijke wortels. De zoete aardappel – ook wel bataat genoemd – staat bekend voor zijn sterke ontstekingsremmende en geneeskrachtige voordelen, zijn lage glycemische index en zijn vele vitamines en mineralen, waaronder de vitamines A, C en B6, calcium en kalium. Doordat de aanwezige antioxidanten van deze vezelrijke oranje aardappel stofjes bevatten die de aanmaak van de eiwithormonen adiponectine en lectine bevorderen, kunnen ze onder andere een handig handje helpen bij het afvallen en ontgiften van het lichaam. Ze dragen bij tot een betere gereguleerde aanmaak en afbraak van insuline. Dit insuline-gehalte is vaak verstoord bij diabetes patiënten (type II) en speelt een belangrijke rol bij mensen die hun suikerinname willen of moeten minderen. Geen slecht idee dus om deze heerlijke zoete aardappel wat meer op het menu te zetten, niet?!

Mijn gerecht bestaande uit quinoa met peterselie, gewokte paksoi, oranje paprika, champignons en zoete aardappel frietjes is een echt feest voor de smaakpapillen! Ik word altijd heel gelukkig als ik dit kleurrijke bord vol verse en pure producten voor me heb staan! Ik hoop dat jullie er even hard van smullen als ik. Geniet ervan :)!

IMG_1269

Ingrediënten (voor 2 personen):

100 g (1/2 cup) gespoelde quinoa

230 ml (1 cup) water (dus het dubbele volume van de quinoa)

1 paksoi

2 medium zoete aardappelen (+- 400 g)

1 oranje of gele paprika

100 g champignons

1 klein bosje peterselie

olijfolie om in te bakken

zout naar smaak

IMG_1270

 

Bereidingswijze:

Begin met de oven voor te verwarmen op 200°C.

Snij vervolgens de zoete aardappelen in frietjes, dep ze droog met keukenpapier en schik ze op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel met weinig olijfolie en grof zout. Om ze knapperig te krijgen zorg je er best voor dat ze elkaar minimaal overlappen. Zet de frietjes in de oven en laat bakken gedurende 40 minuten.

Ga ondertussen verder met het klaarmaken van de quinoa (of als je nog een restje in de koelkast hebt staan, nog beter!).

Laat de quinoa gedurende 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Haal de pot hierna van het vuur en laat de quinoazaadjes verder opzwellen in het overgebleven vocht. Het geheim van perfect gekookte quinoa is om het te laten koken op een laag vuur zodat het ‘zwelproces’ heel traag verloopt. Op deze manier zullen de zaadjes het water langzaam opnemen en 3 keer in volume toenemen.

Maak hierna de groenten grondig schoon en snij ze in stukken. Gooi ze ofwel allemaal samen in de wok, of bereid ze apart. Ik heb de paksoi eerst gewokt, daarna heb ik de paprikareepjes en champignons samen klaar gemaakt. Aan jou de keuze hoe je je groente het liefste eet!

Wanneer de zoete aardappel bijna klaar is, versnipper je de peterselie en meng je ze onder de inmiddels volledig gezwollen quinoa.

IMG_1274

Voilà, je hebt weer een heerlijk lichte maaltijd tevoorschijn getoverd dat amper werk heeft gekost!

Laat het je smaken!!!
IMG_1285

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s