Bloemkoolpizza met groene pesto

BloemkoolpizzaBloemkoolpizza… say what?! Je leest het goed, bloemkool kan perfect dienen als basis voor een pizza, zalig toch? Mijn versie van deze gezonde pizza is compleet glutenvrij, lactosevrij en zonder ei, ideaal dus voor wie hier intolerant voor is. Tegelijkertijd is deze pizza perfect als je gezonder wilt gaan eten zonder in te boeten aan smaak. Een win-win pizza dus!

Stiekem ben ik een beetje jaloers op díegene die op het idee gekomen is om een pizza te maken op basis van een bloemkool. Ik vind het gewoonweg geniaal! Bloemkoolpizza’s zijn al een hele tijd enorm hip in het healthy food wereldje, maar ik wou jullie niet onthouden van deze gezonde en ‘creatieve’ maaltijd! Wedden dat jullie er even zot van worden als mij?

Deze pizza is heel makkelijk om klaar te maken, je hebt weinig ingrediënten nodig en hij smaakt enorm lekker! Ik heb deze pizza al meerdere keren gemaakt en telkens was het een succes. Zelfs ‘sceptici’ heb ik kunnen bekoren met deze pizza, en dat wilt dus best wat zeggen! Toch wil ik jullie even ‘verwittigen’ om open-minded tegenover deze bloemkoolpizza te staan. Deze gezonde versie heeft een ietwat andere consistentie dan de gewone pizza die jullie gewend zijn. Maaaaar, zonder in herhaling te vallen, wil ik nog even benadrukken dat hij echt wel een aanrader is! Zelfs voor nieuwelingen op het gebied van healthy en allergievriendelijk koken! Plus, je gooit erop wat je het liefst eet, dat is pas hándig!

BloemkoolpizzaIngrediënten voor de pizzabodem (diameter van 30 cm):

400 g (+- 1/2) bloemkool

90 g (3 el) appelmoes (zelfgemaakt of uit een potje – zónder toegevoegde suikers!)

30 g (2 el) boekweitmeel

1 tl gedroogde oregano

1 tl gedroogde basilicum

snuifje zout

enkel als je versie 2 maakt: 1 el gebroken lijnzaad + 2 el water

Voor de groene pesto (voor 1 pizza – makkelijk te verdubbelen):

20 g (1 grote el) pijnboompitten

1 handje rucola

+- 5 verse basilicumblaadjes

4 à 5 el extra vierge olijfolie

genereuze snuif zout

1 el edelgistvlokken (optioneel, maar maakt het wel net dat tikkeltje lekkerder!)

Voor de ‘versiering’:

champignons in schijfjes

gele paprika in reepjes

rucola

of ander lekkers naar jouw goesting…

BloemkoolHoe ga je te werk bij het maken van de pesto?

Doe alle ingrediënten in een kommetje/foodprocessor en mix grondig. Kruid eventueel bij naar smaak.

Voor het maken van de bloemkoolpizza kan je op 2 verschillende manieren te werk gaan:

Versie 1 – Je bekomt een stevigere pizzabodem als je op deze manier te werk gaat:

(1) Snij de bloemkool in stukken en stoom deze gedurende 3 à 5 minuten totdat ze een beetje zachter is. Doe dan de bloemkoolstukjes in een foodprocessor en maal fijn (zie foto hierboven). Vervolgens doe je de fijngemalen bloemkool in een theedoek (of een zeefzak) en knijp je al het overtollige vocht eruit. Wees hierbij voorzichtig, want het water kan nog heet zijn!

(2) Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.

(3) Wanneer de bloemkool voldoende vochtvrij is, doe je deze in een mengkom en voeg je de overige ingrediënten toe. Kneed het pizzadeeg met je handen tot een samenhangende, plakkerige substantie alvorens je het gelijkmatig verspreidt op een pizzaplaat (of gewone bakplaat die voldoende ingeolied is).

(4) Bak de pizzabodem gedurende 30 minuten of totdat de randen bruin beginnen worden. Haal daarna uit de oven en voeg de pesto en groentjes toe. Zet de pizza nog zo’n 10 minuten in de oven, totdat de groentjes er klaar uit zien.

(5) Werk af met een genereuze hand rucola.

Versie 2: Voor deze versie stoom je de bloemkool niet voor, maar verwerk je ze rauw in het pizzadeeg.

(1) Verwarm de oven voor op 190°C.

(2) Snijd de bloemkool in stukjes en maal ze fijn in een foodprocessor. Je kan kiezen of je er graag nog wat grovere stukjes inlaat of niet. Doe vervolgens de fijngemalen bloemkool in een theedoek (of een zeefzak) en knijp al het overtollige vocht eruit.

(3) Meng ondertussen het gebroken/fijngemalen lijnzaad in een tas en voeg 2 eetlepels gefilterd water toe. Laat zo’n 10 minuten weken totdat er een ‘papje’ ontstaat. Dit is een trucje dat men vaak gebruikt om zonder eieren te bakken, heel handig!

(4) Doe de ‘bloemkoolrijst’ in een mengkom en voeg de overige ingrediënten toe. Meng met je handen tot een samenhangend geheel. Je zal merken dat het deeg bij deze versie minder consistent is, maar geen nood, door het te bakken komt het helemaal goed en zal het deeg niet uit elkaar vallen!

Herhaal de stappen vanaf puntje (4) zoals bij versie 1.

Laat het je smaken!!!

Bloemkoolpizza

One thought on “Bloemkoolpizza met groene pesto

  1. Pingback: Bloemkoolpizza zonder gluten, zonder ei – Vikta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s