Glutenvrije speculaaskoekjes

Speculaas
Ho-ho-ho, gezellige tijden komen eraan… de feestdagen staan voor de deur! Hebben jullie er ook al zin in?

Voor mij staat Kerstmis voor gezellig samen zijn met familie en vrienden, maar ook vooral voor lekker en véél eten. Dat is leuk, maar kan soms lastig zijn als je na de maaltijd al je energie voelt wegebben. Ken je dat gevoel? Misschien is het een idee om deze feesten zelf in de keuken aan de slag te gaan om een gezonde bijdrage te leveren aan de kersttafel, zodat je je achteraf niet al te slecht voelt. Je kan bijvoorbeeld een lekkere verse wintergroenten klaarmaken met een grote kom perfect gekookte quinoa of koolrabi-aardappelpuree om indruk te maken op jouw gasten. Of ga voor een gezond dessert waar niemand nee tegen kan zeggen, zoals mijn chocolade bananenmuffins of deze heerlijke appelcrumble. Natuurlijk kan je ook eens iets eten wat je normaal zou mijden… Het is maar één keer Kerstmis op een jaar hé ;-)! De kunst hierbij is om op zoek te gaan naar de juiste balans waarbij jíj je goed voelt!

Speciaal voor de gelegenheid heb ik deze heerlijke speculaaskoekjes gemaakt. Deze zijn volledig glutenvrij, lactosevrij, zuivelvrij en notenvrij, en bevatten daarenboven geen geraffineerde suikers! Dus redelijk allergievriendelijk als je het mij vraagt!Speculaas

Ingrediënten (voor +- 15 koekjes)

180 g glutenvrij meel (bv. 80 g boekweit + 100 g bruine rijstmeel)

40 g plantaardige boter

40 g rijstsiroop

1 ei

1 tl bicarbonaat

genereuze snuif zout

2 à 3 tl speculaaskruiden

15 ml (1 el) rijstemelk (of water)

Opmerkingen bij de ingrediënten:

– Ik kies er altijd voor om twee verschillende typen van meel te gebruiken. Dit zorgt er onder andere voor dat de kans tot nieuwe allergieën tot een minimum beperkt blijft, plus de consistentie van de koekjes vind ik hierdoor ook net dat tikkeltje beter.

– De plantaardige boter waar ik gebruik van gemaakt heb, kan je vinden in een bioshop (van een Duits merk ‘Alsan-bio‘). Je kan ook voor sojaboter kiezen (al zit hier vaak suiker in verwerkt, wat ik liever vermijd), of je kan gaan voor een lactosevrije of gewone kwaliteitsboter, als je dit verkiest en kan verdragen.

– Mocht je niet onmiddellijk speculaaskruiden vinden in de winkel, kan je deze ook vervangen door kaneel, een snuif nootmuskaat en gemalen gember, en eventueel het kleinste beetje kruidnagel. Houd wel in je achterhoofd dat deze kruiden niet door ieders darmen even goed worden verdragen, spring er daarom zuinig mee om en geniet met mate van deze koekjes!

Ingrediënten speculaas

Hoe ga je te werk?

Voeg alle ingrediënten samen in een kom en meng ze zorgvuldig door elkaar. Meng met je handen, dit gaat het beste. Je kan ook in een foodprocessor gebruiken als je dit zou willen.

Als je een stevig bolletje deeg bekomt, zal je merken dat de deeg redelijk plakkerig en daardoor moeilijk bewerkbaar is. Wikkel de deeg daarom in plastic folie en laat rusten in de koelkast voor minstens één uur. Persoonlijk vind ik dat de deeg het beste bewerkbaar is als ik het een nacht in de koelkast laat liggen. Ik maak het deeg daarom vaak op de ene dag en bak mijn koekjes pas de dag erna.

SpeculaasVerwarm de oven voor op 180°C.

Bestuif je werkblad en deegrol met wat meel, en rol de deeg zo goed mogelijk uit. Steek de vormpjes uit en leg op een bakplaat.

Laat de koekjes gedurende 15 minuten bakken, totdat de randjes lichtbruin kleuren. Als je jouw koekjes heel dun hebt gemaakt, zou 10 minuten al kunnen volstaan.

Haal ze uit de oven en laat afkoelen vooraleer je ze verorbert :-).

Heel lekker met een glas van je favoriete plantaardige melk of een verwarmende kop kruidenthee!

Geniet ervan!!

Speculaas

Ps: Ik wens jullie alvast een heel gezellig en vrolijk kerstfeest!

Xx Hannelore Kerstspeculaas

One thought on “Glutenvrije speculaaskoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s