Kruidige pompoenwafels met een heerlijk toefje kokosslagroom

Pompoenwafels

Alleen al het denken aan deze bijzondere pompoenwafels doet me watertanden. Dit is een succesgerecht, al zeg ik het zelf! Deze schatten zijn gemakkelijk klaar te maken, hebben een verrassend verwarmende smaak door de toegevoegde kruiden en de verse gember, en zijn daarenboven heel gezond… Wat wilt een mens nog meer?

Een beetje slagroom misschien? En het liefst nog suiker- en zuivelvrij? Oké, komt voor mekaar! Heb je geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Wel, wist je dat je heel gemakkelijk zélf een alternatief voor de ‘gewone’ slagroom tevoorschijn kunt toveren? De enige voorwaarde is dat je kokosnoot moet lusten… Voor mij geen probleem, zeg ik dan! Het recept hiervoor – als ik het al een recept kan noemen – geef ik je hier ook mee.

Deze wafels zijn echt simpel te bereiden. Ja, zelfs voor diegenen die helemaal nieuw zijn in de wondere wereld van het allergievriendelijk koken! Ik heb gebruik gemaakt van ingrediënten die voor iedereen makkelijk te verkrijgen zijn. Zo heb ik deze wafeltjes klaargemaakt met o.a. boekweit, eieren, kokosmelk, ahornsiroop en rijstolie. Boekweit, ahornsiroop en rijstolie kan je tegenwoordig ook in enkele ‘gewone’ supermarkten vinden, wat alleen maar goed nieuws is en geen excuus mag zijn om deze nog langer te negeren! Mocht je deze producten toch écht niet vinden – en je geraakt ook niet tot bij je plaatselijke natuurwinkel – dan kan je ze vervangen door een evenwaardig gezonde variant. Het enige wat wel een beetje voorbereiding kost bij dit gerecht, is het pureren van de pompoen. Een nuttige tip: ga op voorhand aan de slag met de pompoen, meet de bereide puree eventueel al af in kleinere porties en vries in voor later!

Deze kruidige pompoenwafels zijn ideaal als lui ontbijt of brunch, snack of zelfs als dessert. De wafels op zich smaken redelijk hartig, maar je kan ze naar hartelust versieren om er je eigen persoonlijke, zoete toets aan te geven. Ook vries ik ze vaak in om later te kunnen opeten. Dan doe ik ze even in de toaster, maak ik een appeltje warm, et voilà, superontbijt!

Ingrediënten pompoenwafels

Ingrediënten voor 10 wafeltjes:

200 g gepureerde pompoen

220 g boekweitmeel

60 ml kokosmelk – ik heb er uit blik gebruikt

2 eieren – liefst bio- of vrije uitloop eieren

1/2 tl natriumbicarbonaat

een snuifje zout

3 el rijstolie

3 el ahorn- of rijstsiroop

1 à 2 cm verse gember – geraspt

1/4 tl kaneel

1/4 tl nootmuskaat

Hoe bereiden?

1. Begin met het pureren van de pompoen. Je kan hiervoor op verschillende manieren te werk gaan.

In de oven: Verwarm de oven voor op 180°C. Verspreid de pompoen in kleine blokjes op een bakplaat en besprenkel met wat olie (bv. kokos- of extra virgin olijfolie). Bak gedurende 30 à 40 minuten tot ze zacht en beetgaar zijn. Op deze manier behoud de pompoen lekker veel van zijn smaak.

Stomen/koken: Dit duurt slechts 10 à 15 minuten. De pompoen wordt iets wateriger, maar dit kan geen problemen opleveren voor het maken van deze wafels.

Afhankelijk van de bereidingswijze, pureer je de stukjes pompoen met een vork, aardappelstamper of in een keukenmachine totdat je een gladde puree verkrijgt.

2. Zet je wafelijzer aan. Als je de temperatuur van je machine zelf moet regelen, zet je ze best niet té hoog. Mijn wafelijzer heeft maar 1 stand – aan of uit – dus meer inlichtingen kan ik je hieromtrent niet geven ;-).Ingrediënten_pompoenwafels_

3. Maak het wafelbeslag. Meng eerst alle droge ingrediënten samen om daarop alle natte ingrediënten erbij te voegen. Dit om eventuele klonters te voorkomen. Roer grondig tot een glad beslag waar je nog vloeiend met je lepel door kan. Merk je dat het deeg te vast is, kan je er nog wat extra kokosmelk of water bij doen.

4. Vet het wafelijzer in met een velletje keukenpapier en wat kokos- of olijfolie. Schep zo’n 1 à 2 eetlepels deeg op het ijzer wanneer dit voldoende heet is geworden. Laat 2 à 5 minuten bakken, afhankelijk van de warmte van jouw ijzer. Wanneer ze geelbruin zijn gekleurd, laat je ze nog even afkoelen op een rooster.Pompoenwafels_

Kokosslagroom:

Wat heb je nodig?

1 blik kokosmelk

Optioneel een el zoetstof, bv. rijstsiroop

Optioneel een tl vanille extract

Hoe bereiden?

1. Zet het blik kokosmelk een nacht in de ijskast. (Een paar uur kunnen echter ook al volstaan, moest het nodig zijn.) Het belangrijkste is dat de melk en de room zich van elkaar gaan scheiden. De kokosroom komt als het ware ‘bovendrijven’.

2. Schep de kokosroom uit het gekoelde blik en giet de overblijvende kokosmelk in een aparte tas. De melk kan je voor iets anders gebruiken, bv. om de pompoenwafels te maken.Kokosslagroom

3. Klop de vaste substantie vervolgens op tot een luchtige massa. Voeg eventueel een eetlepel zoetmiddel en een paar druppels vanille extract toe, en mix opnieuw. kokosslagroom

kokosslagroom

Ps: Het succes van deze kokosslagroom hangt sterk af van het soort kokosmelk je gebruikt. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit welk merk het beste werkt, en ik ben ervan overtuigd dat het resultaat nog luchtiger kan. De smaak is gelukkig al dik in orde! Ik houd jullie op de hoogte!

Serveer de wafels warm met een royaal toefje kokosslagroom, een gulle scheut ahornsiroop en fruit naar keuze! 

Ps: zowel de wafels als de kokosslagroom kan je nog een paar dagen in de koelkast te bewaren, goed afgesloten in potjes.

Enjoy xxSmakelijk_pompoenwafelsSmakelijke kruidige pompoenwafels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s