Chocolade bananenmuffins

Muffins kunnen ook gezond zijn. Zelfs met chocolade, wie had dat gedacht! Deze chocolademuffins heb ik gemaakt op basis van bananen, glutenvrije havervlokken en boekweitmeel. Je kan dus stellen dat dit best een ‘verantwoord’ dessertje is. Of ontbijt. Jij mag kiezen wanneer je deze bastards het liefste verorbert. Houd je niet echt van chocolade – wat ik niet echt kan geloven – dan kan je het cacaopoeder er gerust uit laten! Giet het beslag in een cakevorm, laat het 10 minuten langer bakken en je krijgt een bananenbrood. Lekker lekker lekker!  Chocolade bananenmuffins

Hoe kan het dat deze muffins verantwoord en gezond zijn, er zit toch chocolade in?! Wel, ik heb gebruik gemaakt van rauwe cacaopoeder – ofte raw chocolate. Dit poeder wordt verkregen door cacaobonen onverhit te malen. Bij het verwerken blijft de temperatuur lager dan 40°C, wat ervoor zorgt dat de aanwezige enzymen en mineralen niet gedood worden en hun functie tijdens de spijsvertering ten volle kunnen uitoefenen. Deze temperatuurregel vormt de hele gedachtengang achter het raw-foodisme – of in het Engels raw foodism – wat intussen aan heel wat populariteit heeft gewonnen, ook in België. Rauwe cacao is trouwens ook een superfood. Het wordt zelfs hét superfood onder de superfoods genoemd. Laat me hier even wat dieper op ingaan.

Ten eerste wordt beweerd dat rauwe cacao boordevol antioxidanten zit. Deze beschermen weefsels en DNA in onze lichaamscellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen aanrichten, denk op lange termijn aan hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel. Meer wetenschappelijke informatie vindt je hier. Ten tweede vormt het ook een omvangrijke bron aan mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium, calcium, zink en koper. Een hele boterham dus. Vooral magnesium is in mijn ogen een voedingsstof waarop je heel hard moet letten. Veel mensen hebben er een tekort aan zonder dat ze het beseffen. Wil je hier meer over weten, neem dan een kijkje hier of hier. Ten slotte bevat rauwe cacao een stof genaamd fenylethylamine, beter bekend als het ‘liefdesstofje’. Het is de stof die het lichaam aanmaakt wanneer je verliefd bent, het zorgt voor een vrolijk en gelukzalig gevoel.

Denk nu niet te snel dat dit een wondergoedje is en je het elke dag moet eten. Nee, zo werkt het niet. Ik val in herhaling maar het is echt heel erg belangrijk om voldoende variatie in je voeding te stoppen opdat je alle levensnoodzakelijke mineralen, enzymen, etc. uit verschillende voedingsbronnen kan halen. Op die manier is de kans kleiner dat je op één specifiek voedingsmiddel slecht reageert! Wees zuinig met dit krachtige cacaopoeder en geniet occasioneel van zijn gezondheidsvoordelen. Daarnaast mag je niet vergeten om te luisteren naar je lichaam! Het wilt niet zeggen omdat iets gebombardeerd wordt als het gezondste op de planeet – ik overdrijf  even – dat ieder lichaam het even goed verdraagt… Spijtig genoeg werkt het zo niet. Er af en toe eens van genieten bij een speciale gelegenheid kan natuurlijk wel!

Oké, genoeg gepraat, het is tijd om de handen uit de mouwen de steken en te bakken! Ingrediënten muffins

Ingrediënten voor 12 muffins:

170 g (1 cup) boekweit

120 g (1 cup) (glutenvrije) havervlokken

snuifje zout

1 tl natriumbicarbonaat

1 tl bakpoeder

25 g (1/4 cup) gebroken lijnzaad

3 el (30g) rauw cacaopoeder

3 rijpe bananen (hoe zwarter, hoe beter)

3 eieren

6 el olijfolie (1/4 cup) (60g)

3 el rijstsiroop (35 g) (zelfs als je dit weglaat zijn de muffins nog lekker zoet door de bananen)

Aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 160°C.

2. Doe alle ‘droge’ ingrediënten in een mengkom: de havervlokken, die je eerst hebt fijngemalen, boekweitmeel, zout, natriumbicarbonaat, bakpoeder, lijnzaad en als laatste ook het cacaopoeder. Roer door elkaar.

3. Voeg daarna alle ‘natte’ ingrediënten samen in een food processor – of gebruik een staafmixer. De bananen, eieren, olijfolie en eventueel rijstsiroop mix/meng je gedurende een minuut – of totdat er geen klonters meer inzitten.

4. Voeg het ene beslag nu geleidelijk toe aan het andere en roer grondig tot één vloeiend geheel. Op dit punt heb je een lopend beslag dat wat weg heeft van een cakebeslag. Zie foto hieronder.

chocolade bananenmuffins_voor

5. Vul de cupcakevormpjes tot aan de rand. Zet in de voorverwarmde oven.

6. Laat zo’n 30 minuten bakken. Probeer of een tandenstoker of mes er proper uitkomt. Indien dit het geval is, dan zijn de muffins klaar!

7. Geef ze even de tijd om af te koelen. Geniet ervan wanneer ze nog lichtjes warm zijn, hmmm!

Je kan ze een aantal dagen bewaren in de koelkast, in een luchtdichte doos. Serveer ze als dessert, of maak ze als ontbijt-on-the-go. Smakelijk!! chocolade bananenmuffins_na

Met ditzelfde recept kan je ook een bananenbrood maken. Laat het cacaopoeder weg en giet het beslag in een cakevorm. Bak zo’n 40 minuten op 160°C. Heerlijk met een laagje tahin, zelfgemaakt hummus of chia confituur!

Hannelore_Bananenbrood

One thought on “Chocolade bananenmuffins

  1. Pingback: Glutenvrije speculaaskoekjes | love eating healthy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s