Mango – banaan ontbijtkoeken met blauwe bessen chia confituur

smakelijkHet is ondertussen wel duidelijk, ik hou van ontbijt! ’s Avonds kijk ik dan ook vaak uit naar de ochtend, niet per se om de volgende dag te beginnen, wel om alweer een heerlijk ontbijt te verorberen! Ontbijt is in mijn ogen gewoon de zaligste maaltijd van de dag! Het gebeurt dan ook wel eens dat ik pannenkoeken of havermoutpap als lunch of avondmaal eet. Gewoon, omdat het kan :-)! Af en toe maak ik ook koeken als ontbijt. Ik raad het je echt aan om deze mango – banaan ontbijtkoeken eens uit te proberen, want ze smaken echt superlekker! Maak ze klaar op een vrije avond en geniet ervan de ochtend nadien. Deze koekjes zijn volledig zuivelvrij en veganistisch (want ik heb geen eieren gebruikt). Als je bovendien gebruik maakt van glutenvrije havervlokken, zijn ze ook geschikt voor mensen die gluten moeten of willen vermijden. Ze zijn niet alleen lekker als ontbijt, maar ook ideaal als snack!

Deze koeken smaken nóg beter met een lepeltje confituur. Spijtig genoeg zit traditionele confituur boordevol suikers, smaakmakers en bewaarmiddelen. Daarom maak ik sinds kort mijn jam liever zelf. Zonder suiker, zonder gelatine of pectine. ‘Maar hoe krijgt het dan de juiste structuur’, hoor ik jullie al denken. Wel, ooit van chiazaad gehoord? Waarschijnlijk wel, want het wordt bij de superfoods gerekend en die zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Het wonderzaad fungeert hier als een natuurlijk verdikkingsmiddel, als een soort magisch wondermiddeltje…

Sta me toe om ook even stil te staan bij de talloze gezondheidsvoordelen van chiazaad. Allereerst zijn de zaadjes volledig natuurlijk, onbewerkt en bevatten ze geen extra toevoegingen. Daarnaast bevatten ze vele mineralen, proteïnen, vezels en omega-3-vetzuren. In de zaadjes zit de plantaardige versie van dit laatste, namelijk ALA – oftewel alfa-linoleenzuur. Omega-3-vetzuren zitten ook in o.a. vette vis of koolzaadolie, en brengen ontelbare positieve gezondheidseffecten met zich mee. Hier ga ik niet verder op in, maar neem gerust een kijkje op bv. deze website als je meer wilt weten. Verder bevatten chiazaden veel vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel na de maaltijd en zijn cruciaal voor een goede spijsvertering. Ze zorgen onder andere voor een gezonde stoelgang – het is wel belangrijk om voldoende water te drinken bij de inname van vezelrijke voeding. Andere natuurlijke bronnen van vezels zijn groenten, fruit (bv. mango!), volkorenproducten en peulvruchten.

Wat veel mensen niet weten is dat chiazaadjes – net zoals andere superfoods – ook negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Niet iedereen verteert de zaden bijvoorbeeld even gemakkelijk – opgelost in een vloeistof wordt het doorgaans makkelijker verteerd. Daarnaast wordt er wel eens verteld dat ze een bloedverdunnende werking hebben. Wanneer je soms last hebt van een lage bloeddruk of je moet bloeddrukverlagende medicijnen innemen, moet je dit zeker in je achterhoofd houden! Ik wil hiermee nu zeker niet zeggen dat je het gebruik van chiazaad moet vermijden. Neen, ik doel er enkel op om een beetje kritisch te zijn met wat je precies in je lichaam stopt. Zoals bij heel veel voedingsmiddelen is het gewoon een kwestie van het vinden van een gezond evenwicht! Bottom line: consumeer chiazaad – en andere superfoods – verstandig en met mate.

Genoeg informatie nu. Het is tijd om de keukenshort aan te doen en aan de slag te gaan!ingrediënten ontbijtkoekjes

Ingrediënten voor +- 12 ontbijtkoekjes

Ik heb voor de zekerheid alles nauwkeurig afgewogen. Maar mocht je niet over een weegschaal beschikken, kan je de koeken ook perfect met onderstaande aanwijzingen klaarmaken.

1/2 mango (+- 125 g)

1/2 banaan (+- 55 g)

3/4 cup glutenvrije havervlokken (80 g)

1/4 cup rijstemeel (40 g)

4 el koolzaadolie (40g)

2 el rijstsiroop (optioneel)  (20 g)

1/2 tl bicarbonaat

snuifje grof zout

Hoe ga je te werk?

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Maal de havervlokken fijn in een keukenmachine of met een handmixer. Dit duurt ongeveer 30 seconden.

3. Vervolgens doe je de stukjes banaan, meel, olie, stroop, zout en bicarbonaat erbij. De mango houd je nog even opzij. Laat de keukenmachine draaien totdat de deeg een samenhangend geheel vormt.

4. Voeg als laatste de mango – in kleine stukjes – toe. Laat de machine een paar seconden pulsen totdat de mango goed is vermengd. Op dit punt zitten er nog kleine brokjes mango in het deeg.

5. Vet een bakplaat in mijn wat olie, of maak gebruik van een velletje bakpapier. Maak met een soeplepel kleine hoopjes deeg op de bakplaat.

6. Zet de koeken ten slotte in de oven en laat zo’n 15 à 20 minuten bakken. Iedere oven werkt anders, dus test altijd met een mes of tandenstoker of ze klaar zijn. Prik ermee in een koekje, komt het er proper uit dan zijn ze klaar.

7. Geef ze de tijd om even af te koelen alvorens je ervan eet. Je kan de koeken een paar dagen in de koelkast bewaren en zelfs invriezen. Warm ze even opnieuw op in de oven en geniet ervan met een lepeltje chia confituur. Hmmmm, so good!de koekjes

Ingrediënten voor één pot blauwe bessen – chia confituur

300 g blauwe bessen (je kan ook diepgevroren bessen gebruiken)

1,5 el chiazaad

2 el rijstsiroop (ik maak het ook vaak zonder zoetmiddel)

ingrediënten chiajamHoe ga je te werk?

1. Doe de blauwe bessen, en de zoetstof als je die gebruikt, in een kleine kookpot en zet op een laag vuur.

2. Laat zo’n 5 minuten pruttelen.

3. Plet de bessen met een vork of aardappelstamper wanneer ze voldoende warm en zacht zijn. Het is niet erg als er nog wat brokjes in zitten, dit zorgt voor een authentiekere structuur.

4. Voeg vervolgens het chiazaad toe en meng alles goed door elkaar. This is where the magic happens!

5. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Je zult merken dat de substantie stilaan dikker wordt. Dit wilt zeggen dat het chiazaad begint te werken, de zaadjes beginnen op te zwellen. Roer regelmatig!

6. Wanneer het een dikke massa is geworden, haal je de confituur van het vuur en laat je het afkoelen voor minstens een half uur alvorens je het in een glazen pot doet en in de koelkast zet.

7. Je kan deze chia confituur ongeveer één week bewaren in de koelkast, in een luchtdichte pot.

chiajamontbijtkoeken_smakelijk

Laat het je smaken!!

Bronnen:

http://www.chiazaden.nl/over-chia-zaden/

http://www.chiazaden.org/bijwerkingen-van-chiazaad/

http://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/is-chiazaad-een-superfood

8 thoughts on “Mango – banaan ontbijtkoeken met blauwe bessen chia confituur

  1. Pingback: Zwarte rijstpudding met kaki en avocado | love eating healthy

  2. Pingback: Aardbeienconfituur met chiazaad | love eating healthy

  3. Pingback: Vegan ‘American’ boekweitpannenkoeken | love eating healthy

  4. Pingback: Chocolade bananenmuffins | love eating healthy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s