Glutenvrije pannenkoeken met appel-perencompote

pannenkoeken_afbeelding

Wat smaakt altijd lekker als ontbijt in het weekend? Juist ja, pannenkoeken! Zeker na een drukke week is het fijn om een hoop heerlijke pannenkoeken te verorberen nadat je zalig hebt kunnen uitslapen. Dit recept is wederom heel simpel en helemaal niet speciaal, behalve dan dat het volledig gluten-, zuivel- en suikervrij is!

Normaal gezien maak ik mijn pannenkoeken altijd op gevoel. Maar speciaal voor jullie heb ik een poging gedaan om de verhoudingen zo nauwkeurig mogelijk af te meten en neer te schrijven.

Verder vond ik een compote van appels en peren de perfecte aanvulling bij deze pannenkoeken. Het maakt dit gerecht tot het beste herfstontbijt. En aangezien appels en peren echt herfstfruit zijn, kunnen we er maar best ten volle van profiteren! Een compote is eigenlijk niet meer of minder dan een zoete moes van warm fruit, en dus heel gemakkelijk om zelf klaar te maken.

Let’s make some pancakes now! 

pannenkoeken_2

ingrediënten pannenkoeken+compote

Ingrediënten

Voor +- 12 kleine pannenkoeken (of 4 à 6 grote pannenkoeken):

1/2 cup* (+- 70 g) (bruine) rijstemeel

1/2 cup (+- 70 g) boekweitmeel

1 cup (+- 250 ml) rijstemelk (of mengeling rijst- en sojamelk)

1 ei

3 el koolzaadolie

snuifje zout

olijfolie voor het bakken

Voor de appel-perencompote:

1 appel

1 peer

1 el rijstsiroop

optioneel 1 tl kaneel

 

Aan de slag

Begin met het maken van de compote. Schil de peer en de appel en verwijder de klokhuizen. Snij ze vervolgens in kleine stukjes en doe ze in een steelpannetje. Zet ze op een laag vuur en voeg een eetlepel water toe. Roer af en toe. Wanneer het fruit moesachtig begint te worden, voeg je de rijstsiroop en het kaneel eraan toe. Laat nog een paar minuten verder sudderen totdat ze lekker zacht zijn. Dit duurt ongeveer een 15 tot 20 minuten.

Tussendoor heb je tijd om het pannenkoekendeeg te maken. Doe alle ingrediënten in een kom en roer tot een glad beslag. Zet een pan op een middelhoog vuur – ik heb trouwens een mini-pannenkoekenpan gebruikt – en doe er een paar druppels olijfolie in. Giet vervolgens wat deeg in de pan wanneer deze voldoende heet is. Ikzelf maak mijn pannenkoeken liefst niet al te dik, dus ik neem weinig deeg en zorg ervoor dat het gelijkmatig verspreid wordt in mijn pannetje.

Draai de pannenkoek om wanneer de bovenkant volledig is opgedroogd. Tip: zet je vuur lager als je merkt dat je pannenkoek te snel bruint, maar niet voldoende snel opdroogt. Laat ongeveer 2 minuten bakken aan beide kanten, of totdat ze goudbruin zijn. Herhaal deze stappen totdat alle pannenkoeken zijn opgebakken. Tip: hou de gebakken pannenkoeken warm tussen twee borden of in de oven (50°C) met aluminiumfolie eroverheen.

Serveer warm met een flinke portie appel-perencompote eroverheen. Hemels!

Smakelijk!!

*Ps: Wanneer ik over cups spreek in mijn ingrediëntenlijst, bedoel ik een grote koffiemok. Het steekt niet zo nauw hoe groot deze precies is, het gaat vooral om de verhoudingen. Als je toch niet zeker bent, de koffiemok die ik meestal gebruik heeft een diameter van 7,5 cm en is 9 cm hoog!

pannenkoeken_smakelijk

pannenkoeken_3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s