Pompoenbrood

pompoenbrood Volgende week is het Halloween, dus vond ik het niet meer dan passend om een gerecht te bedenken waarin pompoen de hoofdrol kreeg. Niet echt origineel – ik weet het – maar daarom niet minder lekker! Ik had er geen idee van dat je zoveel kanten uit kan met deze oranje kanjer. Brood, pannenkoeken, cupcakes, wafels, soep, puree,… je kan pompoen toevoegen aan heel wat gerechten om het een verrassende toets te geven. Ik heb er deze week voor gekozen om een brood te maken. Mijn eerste poging was niet meteen een succes, dat kan ik je alvast zeggen. Maar door enkele kleine aanpassingen te maken, is het sindsdien elke keer beter gegaan. Meer nog, ik vind dat het nu keigoed lukt! Dit pompoenbrood is voedzaam, gezond en lekker, kan gegeten worden als ontbijt, lunch of tussendoortje. Kortom, ideaal verwarmend op een – al dan niet -regenachtige herfstdag! pompoenbrood_ingr

Benodigdheden voor 1 brood:

150 g havervlokken

50 g boekweitmeel

200 g pompoenpuree

3 eieren – liefst bio of vrije uitloop

2 el (20 g) gebroken lijnzaad

1 tl ongezoete vanillepoeder

1 tl grof zee- of Himalayazout

2 el gesmolten kokosolie en extra

1 tl natriumbicarbonaat

1 tl appelcider azijn

2 el pompoenpitten

Aan te raden: gebruik een staafmixer of keukenmachine.

Hoe ga je te werk?

Begin met het klaarmaken van de pompoen. Snijd deze in tweeën, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes. Hoe je de pompoen vervolgens bereidt, kan op verschillende manieren. Je kan ze in de oven bereiden, maar ook klaarstomen of koken. Wanneer je voor de eerste optie kiest, begin je met het voorwarmen van de oven op 180°C. Verspreid de blokjes op een bakplaat en besprenkel met wat olie (bv. kokos- of extra virgin olijfolie). Bak ze gedurende 30 à 40 minuten tot ze beetgaar zijn. Je kan de pompoen natuurlijk ook stomen of koken. Dit neemt doorgaans minder tijd in beslag, ongeveer 10 à 15 minuten.

Ondertussen ga ik verder met het fijnmalen van de havervlokken. Dit doe ik met een staafmixer of keukenrobot. Wanneer ze fijn genoeg zijn, doe je ze in een mengkom. Voeg boekweitmeel, lijnzaad, zout en natriumbicarbonaat toe en roer goed door elkaar.

Wanneer de pompoen zacht is, pureer je ze met een vork en doe ze in de keukenrobot. Voeg eieren, vanillepoeder, gesmolten kokosolie en appelcider azijn toe. De appelcider azijn kan je eventueel vervangen door een theelepel citroensap. De reden waarom ik dit erbij doe, is omdat het zure in appelcider azijn – of citroen – ervoor zorgt dat het natriumbicarbonaat wordt geactiveerd. Hierdoor wordt het gebak luchtiger.

Vervolgens doe je beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de lopende pompoenmassa. Roer grondig zodat er geen brokken in zitten.

Doe het deeg uiteindelijk in een cakevorm. Vet deze zeker eerst in met kokosolie en besprenkel ze met een beetje meel, zodat je brood er achteraf gemakkelijk uit komt.

Versier je brood met pompoenpitten indien je dit wenst.

Ten slotte kan het brood de oven in. Laat 45 minuten tot 1 uur bakken op 160°C. Test met een mes of het helemaal doorbakken is. Wanneer het er proper uitkomt, weet je dat je brood klaar is.

Tip: Geniet van je zelfgemaakte herfstbrood met een laagje tahin (sesampasta). Een aanrader!

Smakelijk!!

pompoenbrood met tahin

One thought on “Pompoenbrood

  1. Pingback: Hannelores Healthy Hummus | love eating healthy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s