Bruine rijst risotto met groentjes

Zoals jullie wel weten komt risotto traditioneel uit de Noord-Italiaanse keuken. De dag van vandaag is heel de wereld zot van deze Italiaanse keuken en ik kan hen geen ongelijk geven. Enkel voor mensen met een zwakkere spijsvertering zijn deze gerechten niet zo ideaal. Sinds ik mijn eetpatroon helemaal heb moeten omgooien, ben ik dan ook op zoek gegaan naar manieren om traditionele gerechten aan te passen zodat ook ik ze zonder problemen kan eten. Mijn uitgangspunt is heel simpel: hoe puurder en met hoe minder ingrediënten gekookt kan worden, hoe beter. Ik probeer elke maaltijd opnieuw eten op tafel te zetten dat licht verteerbaar is, zodat je nadien niet het gevoel hebt dat je moet gaan liggen omdat je spijsvertering weeral eens al je energie vraagt. Het gerecht dat ik hier met jullie deel is hier perfect voor. Je hebt heel weinig ingrediënten nodig om toch voldaan te zijn na je maaltijd. En het is nog lekker ook! P1110599 Voor mijn eigen versie kies ik voor bruine rijst in plaats van de witte risottorijst die normaal gebruikt wordt. Bruine rijst, ook zilvervliesrijst genoemd, is veel voedzamer dan zijn witte variant. Bij deze rijst wordt enkel het buitenste laagje (de schil) van de rijstkorrel geëlimineerd, terwijl men bij witte rijst meerdere lagen mee verwijderd. Hierdoor worden verschillende vitaminen en mineralen mee weggenomen zoals magnesium, vitamine B1, B3 en B6, fosfor, seleen, en ga zo maar door. Zilvervliesrijst heeft daarnaast een sterke geneeskrachtige werking en bevat veel vezels, wat de spijsvertering bevorderd. Ik denk dat het wel duidelijk is waarom zilvervliesrijst absoluut in je keukenkast moet staan! Deze risotto maak ik misschien een beetje anders dan zijn klassieke Italiaanse broertje, maar qua smaak en smeuïgheid moet hij zeker niet onderdoen. Ik heb voor dit recept geen bouillon gebruikt, maar dit mag je gerust doen als je dit zou willen. Groentjes kan je ook naar wens toevoegen, maar ik verkies deze groenten omdat ze zo goed bij elkaar passen en gemakkelijk te bereiden zijn bij rijst. Op het einde voeg ik meestal nog edelgistvlokken toe. Edelgistvlokken vormen een natuurlijke vervanger voor kaas, ideaal dus om er een zacht en smeuïg geheel van te maken, net zoals parmezaanse kaas dit normaal zou doen. Velen onder jullie zijn waarschijnlijk niet bekend met dit goedje, maar in de wereld van vegetariërs en veganisten is het inmiddels een vaste waarde in de keuken geworden. Het bevat heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar hierover meer op een andere keer. Terug naar mijn bruine rijst risotto met groentjes. Voor mij is dit echt een ideale maaltijd omdat ik slechts één kookpot hoef te gebruiken en niet lang moet staan koken om een deftige maaltijd tevoorschijn te toveren. Bovendien is het ook lekker koud, dus als je een portie over zou hebben, heb je ineens ook een easy lunch-on-the-go! Geen tijd meer te verliezen… Aan de slag! P1110586

Benodigdheden (voor 4 porties):

240 g (1 cup) zilvervliesrijst

+- 500 ml (2 cups) kokend water

1 courgette

1 gele paprika

1 handje champignons

2 el edelgistvlokken

1 el appelcider azijn (optioneel)

grof zee- of himalaya zout

Hoe ga je te werk?

Doe de rijst en het water in een kookpot en zet op het vuur. Voeg zout toe naar wens. Je kan eventueel een eetlepel appelcider azijn toevoegen om het iets meer op smaak te brengen. Hou er rekening mee dat je kookpot groot genoeg moet zijn, want bruine rijst neemt ongeveer 3x toe in grootte.

Wanneer het water kookt, zet je het op het laagste vuur zodat de rijst niet aan de bodem kan blijven plakken en zachtjes kan inkoken. Laat staan voor ongeveer 25 à 30 minuten. Roer regelmatig! Ondertussen kan je beginnen aan de groentjes. Verwijder de schil en zaadlijsten van de courgette en paprika en snij ze in kleine stukjes. Kuis de champignons en snij ook deze in stukjes.

Wanneer de zilvervliesrijst is toegenomen qua grootte en er papperiger begint uit te zien, voeg je de courgette en paprika toe. Roer alles goed door elkaar. Nadat het nog een vijftal minuten heeft voort geprutteld, doe je ook de champignons erbij. Op dit punt moet je ervoor zorgen dat er nog voldoende water in je pot zit. Dit voorkomt dat de rijst zou aanbranden en zorgt uiteindelijk voor het papperige, smeuïge geheel. Het kan dus zijn dat je af en toe nog een half glaasje water moet toevoegen.

Als de groentjes uiteindelijk zacht zijn – dit duurt normaal zo’n 5 à 10 minuten – laat je de pot nog even naast het vuur rusten totdat al het water is opgenomen. Voeg op het einde de edelgistvlokken toe als je deze gebruikt, en zout bij naar smaak. Versier met een beetje basilicum of peterselie, et voilà, je bruine rijst risotto is klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

Ps: Ontvang je graag een e-mail telkens er een nieuwe post op de blog komt? Dat kan! Laat je e-mailadres achter op de  homepagina en je wordt op de hoogte gehouden zodra er iets nieuws verschijnt op Love eating healthy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s