Appel – pruimen crumble

pruimen-appel crumble

Crumble moet één van de lekkerste en gemakkelijkste nagerechten zijn die er bestaan. De bovenste laag is zo heerlijk krokant en het fruit zorgt voor de perfecte zoete toets, zonder dat er slechte suikers bij komen kijken. Ideaal dus als je wil zondigen, zonder ook echt ongezond te eten.

 Het neemt helemaal niet zoveel tijd in beslag en eens het in de oven staat, moet je je geen zorgen meer maken over wat dan ook – je mag ze wel niet laten aanbranden natuurlijk. Als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, is dit wat je moet maken. De laatste tijd heb ik dit dan ook al veel klaargemaakt en telkens met veel succes! Je kan het ook perfect bewaren in de frigo, zodat je er nog dagen van kan smullen. Als ontbijt vind ik het ook altijd super smaken :-)!

pruimen-appel crumble 2

Benodigdheden voor de fruitlaag:

2 appels in stukjes (+- 350 g)

6 à 8 pruimen in stukjes (+- 350 g)

1 tl kaneel

1 tl rijstsiroop

Voor de crumble:

100 g (1 cup) (glutenvrije) havervlokken

100 g (¾ cup) rijstmeel

100 g plantaardige boter (kan je vervangen door 4 à 5 stevige el kokosolie)

3 tl rijstsiroop

1 à 2 tl kaneel

Snuifje grof zee- of himalaya zout

Hoe klaarmaken?

Begin met je oven voor te verwarmen op 180°C.

Maak als eerste de crumble. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en meng ze goed door elkaar. Gebruik hiervoor je handen, dat is het gemakkelijkste! Meng alles goed totdat het deeg wat begint te brokkelen of crumbelen. Als je uiteindelijk het gevoel hebt dat het de juiste consistentie heeft, zet je het even aan de kant.

Ga verder met het bereiden van de fruitlaag. Schil de appels en pruimen. Verwijder de klokhuizen en pitten. Als dit gebeurd is, snij je alles in blokjes. De grootte kan je zelf kiezen, ikzelf doe ze het liefst in stukjes van ongeveer 1 op 1 cm. Doe alles in een kom, voeg er de kaneel en rijstsiroop aan toe en meng alles grondig door elkaar. Nu kan je het fruit in een bakschaal doen – ikzelf heb hiervoor 2 kleinere ovenschalen gebruikt – en bedek gelijkmatig met de crumble.

Zet je crumble in de oven voor 30 à 45 minuten totdat de top lichtjes begint te bruinen. Neem uit de oven en serveer wanneer het nog een warm is.

Smakelijk!!

Opm: Pruimen zijn niet onmiddellijk het zachtste fruit voor mensen die iets zwakkere darmen hebben. Je kan het altijd eens uitproberen natuurlijk, wie weet is dit receptje wel een winner voor jou. Maar je kan de pruimen ook vervangen door ander fruit, bijvoorbeeld door peren, blauwe of zwarte bessen…

pruimen-appel crumble 3

One thought on “Appel – pruimen crumble

  1. Pingback: Glutenvrije speculaaskoekjes | love eating healthy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s